Internetsnelheid verbeteren
Internetsnelheid verbeteren
Internetsnelheid verbeteren

Internetsnelheid verbeteren

  • Auteur: Femke Koning

Nu iedereen thuiswerkt, merk je dat de thuisnetwerken er een stuk slechter op zijn geworden. Of het was al slecht, alleen had je er weinig last van omdat je het internet niet zo intensief gebruikte. Maar hoe irritant is het als je wifi gaat haperen tijdens een belangrijke Skype-vergadering? Thuiswerken wordt een stuk relaxter als je internet ook goed werkt. Met deze tips zorg je voor een betere internetverbinding.

Gebruik weer eens een ouderwetse kabel

Het allerbeste internet krijg je uiteindelijk nog steeds via een ouderwetse internetkabel. Als je een belangrijke call hebt, of je wilt ongestoord en werken zonder je aan het internet te irriteren, sluit je laptop aan met een kabel. Hier geldt: hoe korter de kabel van de modem naar de computer hoe beter. Bijkomend voordeel is dat het nog veiliger is ook. Daar wordt je baas ook nog eens blij van.

Verander van wifi-kanaal

Als er veel mensen bij je in de buurt wonen, dan is de kans groot dat ze allemaal op hetzelfde wifi-kanaal zitten. Dit kan er voor zorgen dat er file ontstaat in het wifi-kanaal. En dan wordt je internet trager. Woon je in een drukke buurt of flat dan kan het heel erg de moeite waard zijn om van kanaal te veranderen. Hoe je dat doet? Dat kun je het beste opzoeken bij je eigen internetprovider. 

Zet je modem in het zicht

Het wifi-signaal zwakt af naar mate het door meer barrières moet. Als het signaal door kasten en muren moet, wordt het steeds zwakker. Dus haal je modem uit de meterkast en zet het op een open plek. Zo heb je een betere verbinding.

Zet je modem op een storingsvrije plek

Er zijn een heel aantal apparaten die zorgen voor ruis in het wifi-signaal. Denk aan Bluetooth-apparaten, maar ook babyfoons en magnetrons. Staat je modem hier in de buurt? Dan is het verstandig om hem te verplaatsen. Minimaal 30 cm afstand van je modem tot andere elektronische apparaten wordt aangeraden om storingen te voorkomen. Ook kan het helpen om andere apparaten die een draadloos signaal gebruiken, zoals bewakingssystemen en Bluetooth-apparaten, uit te zetten.

Kruip lekker dichtbij je modem

Hoe dichterbij je modem je werkt, hoe beter de verbinding. Als je meer dan 10 meter er vandaan zit dan kan het signaal gaan haperen.

Gebruik een wifi-versterker

Is het geen optie om naast je modem te gaan zitten werken? Maak dan gebruik van een wifi-versterker. Deze pikt het wifi-signaal op en zendt het opnieuw door. Eigenlijk een hele simpele manier om het wifi-signaal te verbeteren.

Controleer je computer op virussen

Het kan ook zijn dat er een virus op je computer staat die de boel vertraagt. Koop een goeie virusscanner en scan regelmatig je computer. Dit is niet alleen goed voor de snelheid, maar ook voor de veiligheid van je (bank)gegevens.

Vervang je modem

Ook je apparatuur veroudert en wordt daardoor trager. Koop om de 6 jaar een nieuwe modem, router en wifi-versterker. 

Stap over van internetprovider

Het kan ook zijn dat je internetabonnement gewoon niet meer past in deze situatie. Kijk welk contract je hebt en welke snelheid daarbij hoort. Ga online verschillende internet providers vergelijken en vind de internetprovider beter die het beste bij je past en stap vervolgens over. Misschien kun je een glasvezelverbinding krijgen, dit is momenteel de meest stabiele en snelle internetmogelijkheid.